Our Blog

Έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του SMARTA 2

  • Standard
  • 0

Μέσα στο επόμενο διάστημα κάτι θα αλλάξει στη πόλη των Τρικάλων και στον τρόπο που χρησιμοποιούμε τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.

Μέσα από το πρόγραμμα SMARTA 2 οι πολίτες των Τρικάλων θα έχουν πρόσβαση σε μία δωρεάν on line εφαρμογή, που φιλοδοξεί να κάνει τη μετακίνηση από τα χωριά των Τρικάλων στο κέντρο της πόλης πιο εύκολη.

Η οnline εφαρμογή SMARTA 2 θα δοκιμαστεί αρχικά από τους κατοίκους των Μεγάλων Καλυβιών και της Μεγάρχης, που επιθυμούν να μετακινηθούν προς και από το κέντρο των Τρικάλων

Συγκεκριμένα, η on-line πλατφόρμα θα παρέχει τα ακόλουθα:

  • Πληροφόρηση τύπου real-time σχετικά με την εκτιμώμενη ώρα άφιξης αστικού λεωφορείου σε συγκεκριμένη στάση: Λαμβάνοντας υπόψη και τη τρέχουσα κατάσταση, που έχει προκύψει λόγω του COVID-19 και με την υποστήριξη του Αστικού ΚΤΕΛ Τρικάλων, οι πολίτες των δύο αυτών περιοχών δεν θα χρειάζεται να συνωστίζονται στις στάσεις του λεωφορείου, αλλά θα μπορούνε από το κινητό τους να γνωρίζουν ακριβώς τι ώρα θα πρέπει να βρίσκονται στη στάση.
  • Μία on-demand υπηρεσία η οποία θα επιτρέπει την αποστολή αιτήματος για λεωφορείο: Τα αιτήματα αυτά θα συγκεντρωθούν και θα δοθούν στο Αστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων προκειμένου να γνωρίζει εκ των προτέρων τη πραγματική ανάγκη για συγκεκριμένα δρομολόγια για ένα πιο πρακτικό μελλοντικό σχεδιασμό.
  • Δημιουργία εφαρμογής για carsharing και carpooling στη Μεγάρχη και τα Μεγάλα Καλύβια  και πληροφόρηση σχετικά με τις διαθέσιμες κατά περίπτωση επιλογές: το car-sharing και car-pooling είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες πρακτικές στο εξωτερικό και έχουν αποδειχθεί άκρως αποτελεσματικές πρακτικές στη μείωση τόσο του προσωπικού κόστους μετακίνησης ενός ανθρώπου που διαμένει έξω από τη πόλη όσο και στη μείωση των ρύπων σε μία περιοχή. Μέσα από αυτή την on-line πλατφόρμα οι κάτοικοι των δύο χωριών θα μπορούν στην ουσία να οργανωθούν σε πλαίσιο κοινότητας και να ¨μοιράζονται¨ τις μετακινήσεις τους προς το κέντρο της πόλης.
  • Μία εφαρμογή on-line κρατήσεων για τις υφιστάμενες υπηρεσίες οι οποίες προσφέρονται ήδη από το Δήμο Τρικκαίων μέσω του Info Point στην Κεντρική Πλατεία (ενδεικτικά αναφέρονται η «ενοικίαση» βραχυπρόθεσμου χρόνου για χρήση α) ποδηλάτου, β) scooter αναπηρικού αμαξιδίου και γ) θυρίδων με κλειδί για απόθεση αντικειμένων): Στόχος της υπηρεσίας αυτής είναι να παρέχει σε όλους τους πολίτες αλλά και τους επισκέπτες τη δυνατότητα να μετακινηθούν μέσα στη πόλη χωρίς να κάνουν χρήση του αυτοκινήτου τους, έχοντας κάνει κράτηση από το κινητό τους για ένα ερμάριο (προκειμένου να αποθηκεύσουν με ασφάλεια τα προσωπικά τους αντικείμενα) και για ένα ποδήλατο για την εύκολη μετακίνησή τους.

Στις 15 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε μία πρώτη δοκιμή της on line αυτής υπηρεσίας, που σύντομα θα είναι στη διάθεση των πολιτών να την κατεβάσουν δωρεάν από το GooglePlay και να την χρησιμοποιήσουν. Λαμβάνοντας υπόψη και τη τρέχουσα κατάσταση που συνεχώς αλλάζει λόγω της πανδημίας, οι υπηρεσίες αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία τέλος Αυγούστου.

Το επόμενο διάστημα και μετά τις 20 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές δράσεις τόσο στις πιλοτικές περιοχές Μεγάλα Καλύβια και Μεγάρχη όσο και στο κέντρο της πόλης.

Το SMARTA 2 είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για να δοκιμάσει τα οφέλη της βιώσιμης κινητικότητας σε μη αστικές περιοχές. Σε διάστημα 18 μηνών, το έργο θα υποστηρίξει το Ανατολικό Τιρόλο (Αυστρία), τα Τρίκαλα (Ελλάδα), την Águeda (Πορτογαλία) και τη μητροπολιτική περιοχή Brasov (Ρουμανία) στη δημιουργία φιλικών προς το περιβάλλον και οικονομικά αποδοτικών υπηρεσιών μεταφοράς

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα SMARTA 2 :https://ruralsharedmobility.eu/ ή επικοινωνήστε με την  E-TRIKALA Α.Ε: 2431- 0-22899  & website: http://www.e-trikala.gr/

 

Tags:

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!