Our Blog

Έναρξη Πιλότου για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Harmony

  • Standard
  • 0

Κατά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 20/9, Τρίτη 21/9 και Τετάρτη 22/9 μεταξύ 10:00 και 14:00 πραγματοποιήθηκε στο GiSeMi HUB (Κόμβος Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας – Βαλκάνου 6, Τρίκαλα) η επίδειξη του εξοπλισμού των πτήσεων με ΣμηΕΑ (drone) για την μεταφορά φαρμάκων. H δράση ήταν ανοιχτή προς όλους όσους ενδιαφέρονταν να την παρακολουθήσουν.

Επιπλέον, την Τρίτη 21/9 και ώρα 12.00 π.μ, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική πτήση του Ευρωπαϊκού έργου Harmony στα Τρίκαλα. Την αποστολή των φαρμάκων με drone έχει αναλάβει η Φαρμακαποθήκη του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Τρικάλων (ΣΥΦΤΑ), ενώ το εκάστοτε δέμα παραλαμβάνει ο αρμόδιος φαρμακοποιός του χωριού.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη πτήση με ΣμηΕΑ (drone) για την μεταφορά φαρμάκων είχε σημείο απογείωσης στο GiSeMi HUB και προορισμό το φαρμακείο στη περιοχή της Λεπτοκαρυάς. Η πιλοτική δοκιμή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Τρικκαίων και Προέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, των στελεχών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, του Συλλόγου Φαρμακοποιών Τρικάλων, της εταιρείας Altus που υποστηρίζει το έργο (η οποία και ευγενικά προσέφερε 50 δωρεάν εκπαιδεύσεις πτήσεων drone για την κατηγορία Α1Α3), της χορηγού ασφαλιστικής κάλυψης των πτήσεων εταιρίας Anytime, της εταιρία HAM SYSTEMS που προσέφερε αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας για το ΣμηΕΑ και της E-Trikala. Eπίσης παρευρέθηκε η συντονίστρια του έργου από το University College London, Καθ. Μαρία Καμαργιάννη και η κ. Αμαλία Πολυδωροπούλου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο Τμήμα ναυτιλίας και επιχειρηματικών υπηρεσιών, Διευθύντρια του Εργαστηρίου μεταφορών.

Το όραμα του έργου Harmony είναι να  βοηθήσει τις  μητροπολιτικές αρχές  να μεταβούν σε μια νέα εποχή κινητικότητας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Την πιλοτική δοκιμή θα ακολουθήσει η διάχυση των αποτελεσμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθόσον το πρόγραμμα υπάγεται στα ερευνητικά και καινοτόμα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ορίζοντας 2020 και CIVITAS). Οι υπηρεσίες του παραπάνω έργου είναι πλήρως συμμορφωμένες με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR), όπως και με τους κανονισμούς της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Με δεδομένο ότι η προώθηση της χρήσης εναέριων αυτόματων μέσων (drones) για τη μεταφορά φαρμακευτικού υλικού αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, πιστεύουμε ότι οι δραστηριότητες που διεκπεραιώνουμε στα πλαίσια του έργου θα αποφέρουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία, την κοινωνική ένταξη, την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση των αστικών μετακινήσεων και την προώθηση της επιχειρηματικότητας.

Λίγα λόγια για το Έργο

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία Ορίζοντας (Horizon 2020), στην κατηγορία «Smart, green and integrated transport”, με χρονική διάρκεια 42 μήνες και ημερομηνία έναρξης την 1/6/2019. Στο έργο συμμετέχουν 21 εταίροι από 9 Ευρωπαϊκές χώρες όπου περιλαμβάνονται μητροπολιτικές αρχές των  πόλεων Rotterdam, Oxfordshire, Turin,, Athens, Trikala και Upper Silesian-Zaglebie Metropolis. Συμμετέχουν, επίσης, συγκοινωνιακοί φορείς, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις και κατασκευαστές αυτόνομων και ιπτάμενων οχημάτων.

Σκοπός του Έργου

Σκοπός του έργου HARMONY είναι να υποστηρίξει τους 21 εταίρους στη χρήση των τεχνολογιών αιχμής δημιουργώντας καινοτόμες λύσεις στον τομέα των μεταφορών και της υγείας ώστε να βελτιωθεί η ασφάλεια και η ποιότητα ζωής των πολιτών σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Συντονιστής του προγράμματος ειναι το UCL (University College London) και σε εθνικό επίπεδο συμμετέχουν η e-Trikala ΑΕ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Η ιστοσελίδα του έργου Harmony βρίσκεται στο σύνδεσμο https://harmony-h2020.eu/

 

Tags:

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!