Our Blog

Ολοκλήρωση της συνάντησης του Ε.Π. “Renewing Health” στο Εθνικό Κέντρο Τηλεϊατρικής στο Trosmo.

  • Standard
  • 0

DSC01074

Σε εξέλιξη η ανάπτυξη των υπηρεσιών του τηλεφροντίδας χρόνιων παθήσεων στην Κεντρική Ελλάδα : Ολοκλήρωση της συνάντησης εργασίας του προγράμματος Renewing Health στο Εθνικό Κέντρο Τηλεϊατρικής της Νορβηγίας στην πόλη Trosmo.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνάντηση εργασίας του προγράμματος Renewing Health στο Tromso, Νορβηγίας από 15 έως 18 Ιουνίου 2011, με την συμμετοχή εκπροσώπων κοινοπραξίας 9 Εθνικών Συστημάτων Υγείας της ΕΕ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Κατά την συνάντηση εργασίας παρουσιάστηκε η πρόοδος του έργου και συζητήθηκαν οι επόμενες φάσεις υλοποίησης του προγράμματος. Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τηλεϊατρικής της Νορβηγίας, εταίρο του προγράμματος Renewing Health, το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα τηλεϊατρικής σε διεθνές επίπεδο και επίσημα συνεργαζόμενο κέντρο τηλε-ιατρικής με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Φορείς υλοποίησης του εθνικού σκέλους για την Ελλάδα είναι η 5η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, σε συνεργασία με την Ψηφιακή Κοινότητα των 11 Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας και την e-trikala AE του Δήμου Τρικκαίων. Στην συνάντηση εργασίας στις Βρυξέλλες, συμμετείχαν από την 5η ΥΠΕ ο Διοικητής κ Π. Τομάρας, ο Υποδιοικητής κ. Αθ. Τσάτσος και ο κ Ε. Σταματιάδης της Διεύθυνσης Πληροφορικής, καθώς και οι επιστημονικοί σύμβουλοι του προγράμματος κ Β. Αλετράς , Επίκ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ο κ Π. Αγγελίδης, Επίκ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ενώ την e-trikala AE εκπροσώπησε ο ιατρός κ. Γ. Ε. Δαφούλας, υπεύθυνος εφαρμογών e-health.

Στα πλαίσια της συνάντησης η ελληνική αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί και το Εθνικό Κέντρο Τηλεϊατρικής της Νορβηγίας με έδρα την πόλη του Tromso, το οποίο έχει αντιμετωπίσει με πρωτοποριακά μέσα τις προκλήσεις σε υπηρεσίες υγείας, και να διερευνήσει μελλοντικές συνεργασίες στον συγκεκριμένο τομέα καθώς και θέματα απόκτησης τεχνογνωσίας, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών τηλεφροντίδας στην Κεντρική Ελλάδα. Κατά την επίσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Τηλεϊατρικής της Νορβηγίας, η ελληνική αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε από τον κ. Κ. Αντύπα, υποψ. Διδάκτωρ στο συγκεκριμένο Κέντρο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος επιλέγονται ασθενείς με χρόνια νοσήματα (όπως χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, διαβήτης τύπου 2) από τους θεράποντες ιατρούς της 5ης ΥΠΕ με κριτήριο την ανάγκη εντατικής κατ΄ οίκον παρακολούθησης και ρύθμισης της θεραπευτικής αγωγής. Μέσω του προγράμματος Renewing Health, αναμένεται να επέλθουν ουσιαστικές βελτιώσεις στις διαδικασίες παροχής υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης σε εκατοντάδες ασθενείς με χρόνια νοσήματα, με την χρήση νέων τεχνολογιών. Στους ασθενείς που πληρούν τα κλινικά κριτήρια και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, παρέχονται δωρεάν, από το Κέντρο Τηλεπρόνοιας της Ψηφιακής κοινότητας των Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας και του Δήμου Τρικκαίων, συσκευές φορητής βιολογικής τηλεμετρίας (τηλεκαρδιογράφος, τηλεπιεσόμετρο, τηλεσπιρόμετρο, τηλε-σακχαρόμετρο κλπ), με δυνατότητα αποστολής της μέτρησης μέσω σταθερού ή κινητού τηλεφώνου στο κέντρο τηλεπρόνοιας του Δήμου και από εκεί μέσω του Διαδικτύου στον ειδικό γιατρό. Ήδη δεκάδες ασθενείς έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και έχει προγραμματιστεί η παρακολούθηση εκατοντάδων ασθενών μέχρι την ολοκληρωσή του.

Στο πρόγραμμα Renewing Health συμμετάσχουν συνολικά 21 εταίροι από όλη την Ευρώπη, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν εκπρόσωποι από τα Εθνικά Συστήματα Υγείας της Ιταλίας, Δανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, Φιλανδίας. Ισπανίας Γερμανίας, Αυστρίας και Ελλάδας. Ειδικότερα από την Ελλάδα εταίροι είναι ο Δήμος Τρικκαίων, η 5η ΥΠΕ, η “e-Trikala AE” του Δήμου Τρικκαίων και οι “Ψηφιακές Πόλεις AE – Cities NET S.A.” (Αναπτυξιακή ΟΤΑ των Δήμων Λαρισαίων, Ιωαννιτών, Βόλου, Λαμιέων, Κοζάνης, Κατερίνης, Βέροιας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Γρεβενών). Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 32 μήνες και το ύψος της ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης αναμένεται να φτάσει τα 7.000.000 € για τους 21 συνεργαζόμενους φορείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνολικά. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Tags:

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!