Our Blog

Εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού της 5ης ΥΠΕ

  • Standard
  • 0

photo 5h YPE renewing health

Εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού της 5ης ΥΠΕ στις εφαρμογές τηλεφροντίδας χρονίων παθήσεων, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού πρόγραμματος Renewing Health

Στην τελική φάση εισέρχονται οι προετοιμασίες για την έναρξη τον Φεβρουάριο του 2011, του προγράμματος τηλεφροντίδας χρονίων παθήσεων της 5η ΥΠΕ και των Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας, μέσω του ευρωπαϊκού πρόγραμματος Renewing Health.
Συγκεκριμένα στις 18/01/2011, στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε η εκπαίδευση των ιατρών της Πνευμονολογικής, Καρδιολογικής και Ενδοκρινολογικής Κλινικής του ΠΓΝΛ στις εφαρμογές του προγράμματος τηλεφροντίδας χρονίων παθήσεων των Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας.

Στην ενημερωτική εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ Πέτρος Τομάρας, ο Υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Αθανάσιος Τσάτσος, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ Χρήστος Λάππας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της e-trikala AE του Δήμου Τρικκαίων κ. Οδ. Ράπτης, ο κ Ε. Σταματιάδης της Διεύθυνσης Πληροφορικής της 5ης ΥΠΕ, η κα Στ. Ντόκλη υπεύθυνη Πρωτοβάθμιας Υγείας της 5ης ΥΠΕ, ο κ. Γεώργιος Ε. Δαφούλας υπεύθυνος εφαρμογών e-health της e-trikala A.E. και η Επ. Καθηγ. κ. Κ. Θεοδώρου, επιστημονικός εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Έρευνας & Τεχνολογίας – ΙΒΕΤ Λάρισας για το πρόγραμμα Renewing Health.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τηλεφροντίδα εκατοντάδων ασθενών της Κεντρικής Ελλάδας από τον Φεβρουάριο του 2011, και το ύψος της ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης αναμένεται να φτάσει τα 7 εκατ. ευρώ για τους 21 συνεργαζόμενους φορείς, συνολικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος θα επιλέγονται ασθενείς με χρόνια νοσήματα (όπως χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, διαβήτης τύπου 2) από τους θεράποντες ιατρούς της 5ης ΥΠΕ με κριτήριο την ανάγκη εντατικής κατ΄ οίκον παρακολούθησης και ρύθμισης της θεραπευτικής αγωγής.
Μέσω του προγράμματος Renewing Health, αναμένεται να επέλθουν ουσιαστικές βελτιώσεις στις διαδικασίες παροχής υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα, χάρη στη χρήση νέων τεχνολογιών.

Στους ασθενείς που πληρούν τα κλινικά κριτήρια και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, παρέχονται δωρεάν, από το Κέντρο Τηλεπρόνοιας της Ψηφιακής κοινότητας των Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας και του Δήμου Τρικκαίων, συσκευές φορητής βιολογικής τηλεμετρίας (τηλεκαρδιογράφος, τηλεπιεσόμετρο, τηλεσπιρόμετρο, τηλε-σακχαρόμετρο κλπ), με δυνατότητα αποστολής της μέτρησης μέσω σταθερού ή κινητού τηλεφώνου στο κέντρο τηλεπρόνοιας του Δήμου και από εκεί μέσω του Διαδικτύου στον ειδικό γιατρό.

Στο πρόγραμμα Renewing Health συμμετέχουν συνολικά 21 εταίροι από όλη την Ευρώπη, ανάμεσα στους οποίους εκπρόσωποι από τα Εθνικά Συστήματα Υγείας της Ιταλίας, της Δανίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φιλανδίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, από την Ελλάδα εταίροι είναι ο Δήμος Τρικκαίων, η 5η ΥΠΕ, η “e-trikala AE” του Δήμου Τρικκαίων και η “Ψηφιακές Πόλεις ΑΕ -Cities Net AE” (Αναπτυξιακή ΟΤΑ των Δήμων Λαρισαίων, Ιωαννιτών, Βόλου, Λαμιέων, Κοζάνης, Κατερίνης, Βέροιας, Ν. Ιωνίας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Γρεβενών). Την εκπαίδευση των ιατρών , πραγματοποίησε η εταιρία VIDAVO AE, ανάδοχος του σχετικού διαγωνισμού του Δήμου Τρικκαίων, για το έργο εξοπλισμού τηλεφροντίδας του προγράμματος.

Tags:

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!