Our Blog

Συνάντηση Κορυφής των Υπουργείων Υγείας της ΕΕ για την Ψηφιακή Υγεία

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκπροσώπηση του Υπουργείου Υγείας, με την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας στις παράλληλες εργασίες της ετήσιας συνόδου των Υπουργείων Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ψηφιακή Υγεία http://worldofhealthit.org/2012/, που φιλοξένησε φέτος η προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ Δανία, στην Κοπεγχάγη από 7-9/5/2012. Στις παράλληλες εργασίες συμμετείχε η διαδημοτική αναπτυξιακή ΟΤΑ Cities Net AE των Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας και της e-trikala AE του Δήμου Τρικκαίων.
Ειδικότερα στα πλαίσια των εργασιών της συνόδου των Υπουργείων Υγείας της ΕΕ για την Ψηφιακή Υγεία, ο Αν. Διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Τσάτσος Αθανάσιος, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την Υπουργό Υγείας της Δανίας κ. Astrid Krag. Επίσης συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρ. Σταύρο Μαλά και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες της Κύπρου, με τους οποίους συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας μεταξύ των Νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Υπουργός Υγείας της Δανίας κα Astrid Krag παρουσίασε την μεγάλη πρόοδο στον τομέα της ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών στο ΕΣΥ της Δανίας , που θεωρείτε πλέον χώρα πρότυπο στο χώρο αυτό.
Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Neelie Kroes και Επίτροπος για τις Ψηφιακές τεχνολογίες μαζί με τον Επίιτροπο κ. John Dalli για την Υγεία και Πολιτική Καταναλωτών , αναφέρθηκαν στην προτεραιότητα που δίνει η ΕΕ για την ενσωμάτωση της χρήσης των νέων τεχνολογιών στην υγεία.
Κατά την διάρκεια των παράλληλων εργασιών της συνόδου παρουσιάστηκαν οι δράσεις της 5ης ΥΠΕ, της Cities Net AE και της e-trikala AE στην Κεντρική Ελλάδα στα πλαίσια υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ηλεκτρονικής υγείας Renewing Health και SUSTAINS και έγινε σειρά επαφών με στόχο μελλοντικές δράσεις και συνεργασίες στον τομέα αυτό με άλλους φορείς της ΕΕ. Ακόμη η αντιπροσωπεία της είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις νεότερες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα μέσα από την παράλληλη έκθεση World of Health IT.
Στα πλαίσια της παράλληλης έκθεσης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού World of Health IT η αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις νεότερες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα και να ανταλλάξει εμπειρίες με άλλες υγειονομικές περιφέρειες της ΕΕ από την χρήση νέων τεχνολογιών στην υγεία που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στην Κεντρική Ελλάδα στο μέλλον. Ακόμη η αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ελλάδας είχε την ευκαιρία συνεργασίας με τον Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τηλεϊατρικής κ. Μarc Lange, για θέματα των υπηρεσιών τηλεφροντίδας που παρέχονται στην Κεντρική Ελλάδα.
Ακόμη η αντιπροσωπεία συμμετείχε και στην 2η συνάντηση εργασίας του ευρωπαϊκού προγράμματος SUSTAINS (Support USers To Access Information and Services) που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της συνόδου. Σκοπός του προγράμματος SUSTAINS που ξεκίνησε επίσημα στις 01/01/2012 και θα έχει διάρκεια 36 μήνες. είναι να παρέχει δύο βασικούς άξονες υπηρεσιών στους χρήστες, διοικητικές και κλινικές. Για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται απομακρυσμένα στον προσωπικό τους ιατρικό φάκελο και να προβαίνουν σε μια σειρά από ενέργειες χωρίς να χρειάζεται να επισκέπτονται κάποιο Νοσοκομείο. Ενδεικτικά, θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εξέταση του ενδιαφέροντός τους, να τροποποιήσουν τα προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας τους, να έχουν πρόσβαση σε ορισμένα ιατρικά ασφαλιστικά στοιχεία, να εκτυπώνουν τις εξετάσεις τους από το σπίτι και να κάνουν ερωτήσεις σε ιατρούς ή/και νοσοκόμους μέσω του ηλεκτρονικού τους φακέλου. Στο Πρόγραμμα SUSTAINS συμμετέχουν συνολικά 16 εταίροι από 11 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Σουηδία, Ισπανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Δανία, Φιλανδία, Σλοβενία, Εσθονία). Από την Ελλάδα συμμετέχει η 5η Υ.Π.Ε. και η e-trikala AE του Δήμου Τρικκαίων.
Στα πλαίσια της συνόδου, η Κεντρική Ελλάδα έλαβε τιμητική πρόσκληση παρουσίασης της προόδου της εξέλιξης των υπηρεσιών τηλεφροντίδας του ευρωπαϊκού προγράμματος Renewing Health στην Κεντρική Ελλάδα. Η παρουσίαση έγινε από τον κ Γ. Ε. Δαφούλα στα πλαίσια σχετικής στρογγυλής τράπεζας του συνεδρίου. Στο πλαίσιο του προγράμματος επιλέγονται ασθενείς με χρόνια νοσήματα (όπως χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, διαβήτης τύπου 2) από τους θεράποντες ιατρούς της 5ης ΥΠΕ με κριτήριο την ανάγκη εντατικής κατ΄ οίκον παρακολούθησης και ρύθμισης της θεραπευτικής αγωγής. Μέσω του προγράμματος Renewing Health, αναμένεται να επέλθουν ουσιαστικές βελτιώσεις στις διαδικασίες παροχής υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης σε εκατοντάδες ασθενείς με χρόνια νοσήματα, με την χρήση νέων τεχνολογιών. Στους ασθενείς που πληρούν τα κλινικά κριτήρια και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, παρέχονται δωρεάν, από το Κέντρο Τηλεπρόνοιας της Ψηφιακής κοινότητας των Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας και του Δήμου Τρικκαίων, συσκευές φορητής βιολογικής τηλεμετρίας (τηλεκαρδιογράφος, τηλεπιεσόμετρο, τηλεσπιρόμετρο, τηλε-σακχαρόμετρο κλπ), με δυνατότητα αποστολής της μέτρησης μέσω σταθερού ή κινητού τηλεφώνου στο κέντρο τηλεπρόνοιας του Δήμου και από εκεί μέσω του Διαδικτύου στον ειδικό γιατρό. Ήδη δεκάδες ασθενείς έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και έχει προγραμματιστεί η παρακολούθηση εκατοντάδων ασθενών μέχρι την ολοκλήρωσή του , το 2013. Στο πρόγραμμα Renewing Health συμμετάσχουν συνολικά 21 εταίροι από όλη την Ευρώπη, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν εκπρόσωποι από τα Εθνικά Συστήματα Υγείας της Ιταλίας, Δανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, Φιλανδίας. Ισπανίας Γερμανίας, Αυστρίας και Ελλάδας. Ειδικότερα από την Ελλάδα εταίροι είναι η 5η ΥΠΕ, ο Δήμος Τρικκαίων, η “e-Trikala AE” του Δήμου Τρικκαίων και οι “Ψηφιακές Πόλεις AE – Cities NET S.A.” (Αναπτυξιακή ΟΤΑ των Δήμων Λαρισαίων, Ιωαννιτών, Βόλου, Λαμιέων, Κοζάνης, Κατερίνης, Βέροιας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Γρεβενών).
Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τον Αν. Διοικητή της 5ης ΥΠΕ και Αθανάσιο Τσάτσο, κ. Βοντετσιάνο Θεόδωρο Consultant Pulmonary Physician Head, τον επιστημονικό συνεργάτη εφαρμογών e-health κ. Γεώργιο Δαφούλα, ειδικευόμενο ιατρό Παθολόγο, τον υπεύθυνο Ιατρικής Πληροφορικής της 5ης ΥΠΕ κ. Ευάγγελο Σταματιάδη, τον κ. Αθανάσιο Μπαλλή, μηχανικό του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης .

Tags:

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!