Our Blog

Συμμετοχή της e-Trikala σε πρόγραμμα COMENIUS REGIO μεταξύ Ελλήνων και Βέλγων εκπαιδευτικών

  • Standard
  • 0

image

Η e-Trikala AE σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων καθώς και με φορείς του δήμου και σχολείων του νομού συμμετέχει στην υλοποίηση, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius Regio “Schools without borders” κατά τη διετία 2013-15, σε συνεργασία με Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Βελγίου.

Το εν λόγω πρόγραμμα στοχεύει στην αντιμετώπιση των ποικίλων προβλημάτων που υφίστανται στα σχολεία εξαιτίας του κοινωνικού αποκλεισμού των μεταναστών καθώς και άλλων κοινωνικών ομάδων. Ταυτόχρονα, η συμμετοχή σε μια σύμπραξη με σχολεία από διαφορετικές χώρες θα δώσει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς την ευκαιρία να εξασκήσουν τις ξένες γλώσσες που πιθανόν γνωρίζουν, αλλά συνάμα θα λειτουργήσει ως μέσο κινητοποίησης για την εκμάθηση ξένων γλωσσών, εξασφαλίζοντας ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας με τους άλλους λαούς και εμπεδώνοντας το πλαίσιο της μεταξύ τους ουσιαστικής συνεργασίας. Συνάμα, οι διακρατικές συνεργασίες μέσα στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης μπορούν να επιφέρουν κύμα ανανέωσης σε πολλαπλά επίπεδα στο χώρο της ευρύτερης εκπαίδευσης, κατ’ επέκταση και στο χώρο της άτυπης μάθησης.

Ειδικότερα, η διακρατική συνεργασία στο παρόν πρόγραμμα αποβλέπει στην ανάπτυξη στενής συνεργασίας με τα εταιρικά σχολεία και οργανισμούς των δύο χωρών που συμμετέχουν. Η συνεργασία αυτή έχει ως πρώτιστο στόχο να κατανοήσουμε ότι η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζεται στην ποικιλομορφία. Σε μια εποχή που η πολυπολιτισμικότητα και η διαφορετικότητα θεωρούνται δεδομένα, η συνεργασία και η αρμονική συνύπαρξη είναι απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της κοινωνίας. Βασιζόμενοι σε αυτό το σκεπτικό θα προσπαθήσουμε να περάσουμε στους συμμετέχοντες το μήνυμα ότι κανένα έθνος και καμιά κοινωνική ομάδα δε θα πρέπει να αισθάνεται μειονεκτικά και να «αποκλείεται» από τον κοινωνικό περίγυρο. Για την επίτευξη αυτού του στόχου πρέπει να γίνει συνείδηση στους συμμετέχοντες ότι ο σεβασμός της διαφορετικής κουλτούρας, του διαφορετικού πολιτισμού και της οποιασδήποτε ιδιαιτερότητας είναι το πρώτο βήμα για την υπερπήδηση όλων των δυσκολιών. Το δεύτερο βήμα είναι να «μοιραστούμε» και να εξοικειωθούμε με το διαφορετικό και το τρίτο να το εκτιμήσουμε και να το ενσωματώσουμε στη σχολική και στην ευρύτερη κοινότητα. Άλλωστε η πρόοδος της ανθρωπότητας υπήρξε το αποτέλεσμα της συνύπαρξης και της συνεισφοράς όλων μας.

Εν όψει, λοιπόν, της πρώτης συνάντησης των εταίρων που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας ,στις 29 Οκτώβρη -2 Νοέμβρη, οι εμπλεκόμενοι φορείς, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων, e-trikala, Ασκληπιός, 3ο Γυμνάσιο , 3Ο Λύκειο , Λύκειο Βαλτινού, 1ο Γυμνάσιο Καλ/κας και Επάλ Πύλης πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας στις 09/10/2013 για την οργάνωση και προετοιμασία του προγράμματος προκειμένου να είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τους Βέλγους εταίρους.

Tags:

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!