Our Blog

Η πόλη των Τρικάλων στο επίκεντρο των εξελίξεων για τις αυτοματοποιημένες μεταφορές!

  • Standard
  • 0

trcm01Ξεκίνησε την Τριτη 31 Μαιου ,με την συνεδριαση της διαχειριστικης ομαδας ,και ολοκληρωθηκε την Πέμπτη 2 Ιουνίου, στο San Sebastian της Ισπανίας, το Συνέδριο παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου CityMobil2, κατά τη διάρκεια του οποίου η επιτυχία της υλοποίησης του στην πόλη των Τρικάλων, ήταν το κεντρικότερο θέμα, αποτελώντας μία επιβράβευση για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ιδιαίτερη αναφορά, έγινε επίσης και στην πρωτοβουλία του Ελληνικού Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, να αναλάβει την πρωτοβουλία για αλλαγή της νομοθεσίας, επιτρέποντας την κυκλοφορία αυτοματοποιημένων οχημάτων, χωρίς την παρουσία οδηγών σ’ αυτά, αλλά με τον τηλε-έλεγχο τους.

Ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, η Περιφερειακή Υφυπουργός Τεχνολογίας, Καινοτομίας & Ανταγωνιστικότητας, της Κυβέρνησης των Βάσκων, κα Estibaliz Hernάez, μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι η καινοτομία και η τεχνολογία, μπορούν να αποτελέσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα μιας περιοχής και τη διέξοδό της από την οικονομική στασιμότητα, ενώ ο κ. Patrick Mercier-Handisyde, από τη Γ.Δ. Έρευνας της Ε.Ε., ανέδειξε το ρόλο των νέων τεχνολογικών εργαλείων που δημιουργούνται από τα Ερευνητικά και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ευρώπης, τα οποία στηρίζονται οικονομικά από την ΕΕ και έχουν πρωτεύον ρόλο στην ανταγωνιστικότητά της σε παγκόσμιο επίπεδο, τονίζοντας ότι η επιτυχία του συγκεκριμένου έργου οφείλεται κυρίως στην αποτελεσματική συνεργασία των τοπικών αρχών, του ερευνητικού δυναμικού και ΜΜΕ.

Χαρακτηριστική εξάλλου, ήταν και η έκφραση από τον Συντονιστή του Έργου, Καθηγητή Adriano Alessandrini και από τη Γενική Γραμματέα Έρευνας, Τεχνολογίας & Καινοτομίας της Ισπανικής Κυβέρνησης, κας Maria Luisa Poncela, περί της γενναιότητας που έδειξε η Δημοτική Αρχή των Τρικαλων ,για να κυκλοφορήσει το αυτοματοποιημένο όχημα χωρίς οδηγό στο κέντρο της πόλης, μπαίνοντας στον παγκόσμιο χάρτη των αυτοματοποιημένων μεταφορών, ως η πρώτη πόλη που “τόλμησε” την κυκλοφορία του ρομποτικού οχήματος στο αστικό της κέντρο και σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας.
Παράλληλα, τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη λειτουργία των οχημάτων σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας, θα αποτελέσουν οδηγό για τη βελτίωση των λειτουργιών τους στη συνέχεια και κατά την μαζική τους κυκλοφορία στο μακρινό μέλλον, κυρίως στα θέματα της οδικής ασφάλειας, της ταχύτητας και της εξυπηρέτησης των αναγκών των πόλεων.

Όσον αφορά στο μέλλον, και με δεδομένο ότι τα Τρίκαλα ,με την e-trikala Α.Ε ,έβαλαν τον πήχη ψηλά στην καινοτομία & την υιοθέτηση τεχνολογικών λύσεων που βελτιώνουν τη λειτουργία των πόλεων, σχεδιάζονται οι νέες παρεμβάσεις, που θα επιτρέψουν την ενσωμάτωση των αυτοματοποιημένων συστημάτων μεταφορών στα μέσα μαζικής μεταφοράς και εξυπηρέτησης των κατοίκων των πόλεων.

Με την υλοποίηση πιλοτικών έργων που αναδεικνύουν την καινοτομία, για μία ακόμη φορά ο Δήμος Τρικκαίων πιστοποιεί το χαρακτηρισμό της ως “Έξυπνη Πόλη”, προωθώντας τη δυναμική του Δήμου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Ελλάδας, στην εφαρμογή καινοτομικών τεχνολογιών, στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση και η παγκόσμια κοινότητα, αναζητά εταίρους για την εφαρμογή καινοτόμων έργων.

Tags:

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!