Our Blog

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα SABER – “Σκέψου παγκόσμια, Δράσε Τοπικά”

  • Standard
  • 0

To ευρωπαϊκό πρόγραμμα SABER (Satellite Broadband for European Regions), στο οποίο η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Τρικκαίων e-Trikala A.E. συμμετέχει ως επίσημος εταίρος, προτείνει την στρατηγικη ``Σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά`` ως λύση στο ευρωπαϊκό ψηφιακό κενό.

Όπως αναφέρει το δίκτυο SABER (Satellite Broadband for European Regions)- ``Δορυφορική Ευρυζωνικότητα για περιοχές της Ευρώπης``, η δορυφορική σύνδεση στο διαδίκτυο, η οποία συντονίζεται κεντρικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εφαρμόζεται τοπικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί απο 6 εκατομμύρια νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Βρυξέλλες, Βέλγιο 30 Σεπτεμβρίου 2014

Το πρόγραμμα SABER καλεί σήμερα τα μέλη της ΕΕ και τις τοπικές τους κυβερνήσεις να εφαρμόσουν συντονισμένα τοπικά μοντέλα χρηματοδότησης μέσω κουπονιού – voucher – με σκοπό τη γνωστοποίηση και χρήση Δορυφορικών λύσεων για σύνδεση στο Διαδίκτυο έτσι ώστε να μειωθεί το ψηφιακό χάσμα που υπάρχει στις αγροτικές και ορεινές περιοχές. Σύμφωνα με την Ψηφιακή Ατζέντα του Ιουνίου 2014 υπάρχουν ακόμη περί τα 6 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη τα οποία δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο παρόλο που υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης μέσω Δορυφορικών συστημάτων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

 

Η πρωταρχική δράση σε αυτήν την κατεύθυνση έγινε στο τελικό επίσημο συνέδριο του διετούς ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενου έργου SABER (κατηγορία Thematic Network). Το τελικό συνέδριο διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες με τίτλο “Ευρυζωνικότητα στην Ευρώπη, απο την διαθεσιμότητα τώρα στην παροχή: η Δορυφορική λύση” και συναντήθηκαν εκπρόσωποι από 21 περιφέρειες της Ευρώπης, εταιρίες κατασκευής δορυφόρων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σκοπό να επιταχύνουν τη δορυφορική κάλυψη σε αγροτικές περιοχές.

Saber Brussels

Saber BrusselsSaber Brussels

Υπό την αιγίδα της Ιταλικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής ένωσης, υψηλού επιπέδου ομιλητές ήταν παρόντες στο συνέδριο συμπεριλαμβανομένης της Mercedes Bresso, Ευρωβουλευτής και πρώην Πρόεδρος της Περιφέρειας Πιεμόντε και της Επιτροπής των Περιφερειών. Επίσης, παρών ήταν και ο Michel Lebrun, Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών, o Michel de Rosen, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eutelsat και της Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εκμετάλλευσης Δορυφόρων (ESOA), ο Eric Beranger, επικεφαλής των Προγραμμάτων διαστημικών συστημάτων της εταιρίας Airbus (πρώην Astrium) καθώς και ο Gerson Souto Διευθύνων Σύμβουλος Ανάπτυξης της SES. Απο το τμήμα Πληροφορικής και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων της e-Trikala A.E. συμμετείχε η Καλλή Λιάτου.

Η συνεισφορά του SABER ειναι ότι κατάφερε σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα να βοηθήσει στη διάδοση των δυνατοτήτων των δορυφορικών συστημάτων, καλύπτοντας έτσι το υπάρχον ψηφιακό χάσμα. Διεύρυνε τις βέλτιστες πρακτικές θέτοντας το εναρκτήριο σημείο για μελλοντική εφαρμογή.”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Davide Zappala πρόεδρος του CSI-Piemonte.

Η δορυφορική ευρυζωνικότητα ειναι μια πρακτική και βιώσιμη λύση σήμερα. Παρόλα αυτά υπάρχουν δυο σημαντικά εμπόδια στην ΕΕ τα οποία αποτρέπουν την αποτελεσματικότερη αφομοίωση των Τεχνολογιών. Το πρώτο ειναι η ανεπάρκεια της ΕΕ σε επίπεδο πολιτικής, η οποία θα οδηγεί σε διάδοση, χρήση και αφομοίωση του δορυφορικού Ίντερνετ το οποίο, όμως, πέτυχε στην Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία. Το δεύτερο ειναι η αποσπασματική διοίκηση των κρατικών κονδυλίων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή επιτροπή, τα κράτη μέλη και τις Περιφέρειές τους”, σχολίασε ο Michel de Rosen, επικεφαλής της ESOA.

Το συγκεκριμένο συνέδριο πρότεινε την χρησιμοποίηση ενός συστήματος χρηματοδότησης μέσω ενός ευρωπαϊκού ή εθνικού πλαισίου με τη χρήση. Η προσέγγιση “Σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά” θα ήταν περισσότερο αποτελεσματική στη διάδοση δορυφορικών ευρυζωνικών λύσεων και πιο αποδοτικό στη διαχείριση και βιωσιμότητά του.

 Συστήματά χρηματοδότησης μέσω Κουπονιών (voucher), όπως αυτά της Γαλικίας στην Ισπανία, του Πιεμόντε της Ιταλίας και το Eure-et-Loir της Γαλλίας έχουν ήδη αποδειχθεί αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του χρησιμοποιούμενου hardware, των τελών σύνδεσης και των προκλήσεων στην αποτελεσματική χρήση των κρατικών κονδυλίων. Σχετικά με τα κουπόνια – voucher, οι κάτοικοι στις περιοχές που υπάρχει ψηφιακό χάσμα δικαιούνται δελτίο το οποίο καλύπτει το κόστος της δορυφορικής τεχνολογίας και εγκατάστασής του. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το πρόγραμμα SABER κάλεσε την ΕΕ να προωθήσει την επιλεξιμότητα των δορυφορικών τερματικών σταθμών και υπηρεσιών τους στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, συγκεκριμένα μέσω της επίσημης επιβεβαίωσης ότι οι λύσεις που παρέχουν σύνδεςη περί τα 30 Mbps έως το 2020, έχουν το δικαίωμα της δημόσιας στήριξης. Παράλληλα, το συνέδριο εξέτασε το ρόλο των δορυφορικών ευρυζωνικών επικοινωνιών σε περιφερειακές στρατηγικές και τις μελλοντικές απαιτήσεις της ταχύτητας των δορυφορικών ευρυζωνικών λύσεων για να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κατοίκων της ΕΕ.

Το έργο SABER είχε διάρκεια 2 χρόνια, ειναι Ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενο και περιλαμβάνει 26 εταίρους μεταξύ των οποίων η e-Trikala, η συντονίστρια εταιρία CSI PIEMONTE, η SES, η EUTELSAT, η Airbus Defense and Space, 21 περιφέρειες, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς Πληροφορικής απο 13 χώρες. Επίσης, δημοσίευσε σημαντικές, πρακτικές πληροφορίες, καθώς και τις κατευθυντήριες γραμμές και τα εργαλεία (μερικά διαθέσιμά σε πολλές γλώσσες) για να βοηθήσει τις εθνικές και περιφερειακές κυβερνήσεις να μειώσουν το ευρωπαϊκό ψηφιακό χάσμα με τη χρήση δορυφορικής ευρυζωνικής τεχνολογίας.

 

Για περαιτέρω πληροφορίες επισκεφτείτε: www.project-saber.eu

Για περαιτέρω πληροφορίες παρακαλώ επικοινώνηστε με τα γραφεία τύπου
CSI Piemonte: Cristina Ingaramo – Tel. +39 011 3169494 – comunicazione@csi.it
Manuela Sarchioni – Tel. +39 011 3169223
Eutelsat: Marie-Sophie Ecuer – Tel. +33 1 53 98 37 91 – mecuer@eutelsat.com
AirbusDefence& Space: Astrid Emerit – Tel: +33 1 77518093 – Astrid.EMERIT@astrium.eads.net
SES Broadband Services: Monika Lebkowska – Monika.Lebkowska@ses.com

Saber Brussels

Saber Brussels

Saber Brussels

Tags:

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!