Our Blog

Μέρα παρουσίασης της εφαρμογής SMARTA 2

  • Standard
  • 0

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τη κινητικότητα, διοργανώθηκε και το Εργαστήριο παρουσίασης του SMARTA 2 και των υπηρεσιών βιώσιμης κινητικότητας που προσφέρει. 

Μέσα από το πρόγραμμα SMARTA 2 οι πολίτες των Τρικάλων έχουν πρόσβαση σε μία δωρεάν online εφαρμογή, που φιλοδοξεί να κάνει τη μετακίνηση από τα χωριά των Τρικάλων στο κέντρο της πόλης πιο εύκολη.

Η οnline εφαρμογή SMARTA 2 θα δοκιμαστεί αρχικά από τους κατοίκους των Μεγάλων Καλυβιών και της Μεγάρχης, που επιθυμούν να μετακινηθούν προς και από το κέντρο των Τρικάλων.

Το SMARTA 2 είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για να δοκιμάσει τα οφέλη της βιώσιμης κινητικότητας σε μη αστικές περιοχές. Σε διάστημα 18 μηνών, το έργο θα υποστηρίξει το Ανατολικό Τιρόλο (Αυστρία), τα Τρίκαλα (Ελλάδα), την Águeda (Πορτογαλία) και τη μητροπολιτική περιοχή Brasov (Ρουμανία) στη δημιουργία φιλικών προς το περιβάλλον και οικονομικά αποδοτικών υπηρεσιών μεταφοράς

Συγκεκριμένα, η on-line πλατφόρμα  παρέχει τα ακόλουθα:

  • Πληροφόρηση τύπου real-time σχετικά με την εκτιμώμενη ώρα άφιξης αστικού λεωφορείου σε συγκεκριμένη στάση: Λαμβάνοντας υπόψη και τη τρέχουσα κατάσταση, που έχει προκύψει λόγω του COVID-19 και με την υποστήριξη του Αστικού ΚΤΕΛ Τρικάλων, οι πολίτες των δύο αυτών περιοχών δεν θα χρειάζεται να συνωστίζονται στις στάσεις του λεωφορείου, αλλά θα μπορούνε από το κινητό τους να γνωρίζουν ακριβώς τι ώρα θα πρέπει να βρίσκονται στη στάση.
  • Μία on-demand υπηρεσία η οποία θα επιτρέπει την αποστολή αιτήματος για λεωφορείο: Τα αιτήματα αυτά θα συγκεντρωθούν και θα δοθούν στο Αστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων προκειμένου να γνωρίζει εκ των προτέρων τη πραγματική ανάγκη για συγκεκριμένα δρομολόγια για ένα πιο πρακτικό μελλοντικό σχεδιασμό.
  • Δημιουργία εφαρμογής για carpooling στη Μεγάρχη και τα Μεγάλα Καλύβια  και πληροφόρηση σχετικά με τις διαθέσιμες κατά περίπτωση επιλογές: το car-pooling είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες πρακτικές στο εξωτερικό και έχουν αποδειχθεί άκρως αποτελεσματικές πρακτικές στη μείωση τόσο του προσωπικού κόστους μετακίνησης ενός ανθρώπου που διαμένει έξω από τη πόλη όσο και στη μείωση των ρύπων σε μία περιοχή. Μέσα από αυτή την on-line πλατφόρμα οι κάτοικοι των δύο χωριών θα μπορούν στην ουσία να οργανωθούν σε πλαίσιο κοινότητας και να ¨μοιράζονται¨ τις μετακινήσεις τους προς το κέντρο της πόλης.
  • Μία εφαρμογή on-line κρατήσεων για τις υφιστάμενες υπηρεσίες οι οποίες προσφέρονται ήδη από το Δήμο Τρικκαίων μέσω του Info Point στην Κεντρική Πλατεία (ενδεικτικά αναφέρονται η «ενοικίαση» βραχυπρόθεσμου χρόνου για χρήση α) ποδηλάτου, β) scooter αναπηρικού αμαξιδίου και γ) θυρίδων με κλειδί για απόθεση αντικειμένων): Στόχος της υπηρεσίας αυτής είναι να παρέχει σε όλους τους πολίτες αλλά και τους επισκέπτες τη δυνατότητα να μετακινηθούν μέσα στη πόλη χωρίς να κάνουν χρήση του αυτοκινήτου τους, έχοντας κάνει κράτηση από το κινητό τους για ένα ερμάριο (προκειμένου να αποθηκεύσουν με ασφάλεια τα προσωπικά τους αντικείμενα) και για ένα ποδήλατο για την εύκολη μετακίνησή τους.

Η παρουσίαση της εφαρμογής έγινε στον  Κόμβο Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας, Gisemi HUB από την E-trikala Α.Ε, που είναι υπεύθυνη για τη πιλοτική δοκιμή της εφαρμογής στη πόλη των Τρικάλων και από την DotSoft Α.Ε, η εταιρία που έχει δημιουργήσει την εφαρμογή. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής και συγκεκριμένα η Αντιδήμαρχος κα. Βασιλένα Μητσιάδη και εκπρόσωποι του Αστικού ΚΤΕΛ Τρικάλων.

Η online αυτή υπηρεσίας είναι στη διάθεση των πολιτών να την κατεβάσουν δωρεάν από το Google Play ή το App Store.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα SMARTA 2 :https://ruralsharedmobility.eu/
ή
Επικοινωνήστε με την  E-TRIKALA Α.Ε: 2431- 0-22899  & website: http://www.e-trikala.gr/

 

 

To έργο SMARTA 2 χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πληροφορίες και οι απόψεις που περιέχονται σε αυτό το έγγραφο είναι αυτές των συντακτών και δεν αντικατοπτρίζουν απαραιτήτως την επίσημη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε τα θεσμικά όργανα και οι οργανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε κανένα πρόσωπο που ενεργεί εξ ονόματός τους μπορεί να θεωρηθεί

Tags:

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!