Our Blog

Νέα φάση φιλοξενίας προσφύγων στα Τρίκαλα

Σε δεύτερη φάση περνά για τον Δήμο Τρικκαίων η ύπαρξη προσφύγων στην πόλη των Τρικάλων. Το μεσημέρι της Παρασκευής, 7 Ιουλίου 2017, υπογράφτηκε σύμβαση συνεργασίας για τη στέγαση αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα στα Τρίκαλα, με ιδιαίτερη έμφαση σε όσους ήδη βρίσκονται στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη.

Επίσης, υπογράφτηκε και η προσωρινή υποστήριξη (για δύο μήνες)  της διαχείρισης του χώρου φιλοξενίας προσφύγων στο τέως σούπερ μάρκετ Ατλάντικ.

Τις συμβάσεις υπέγραψαν, ο πρόεδρος της e-trikala ΑΕ (αναπτυξιακής εταιρείας του Δήμου Τρικκαίων ) κ. Γιάννης Κωτούλας και ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) στην Ελλάδα κ. Φιλίπ Λεκλέρκ.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου αρχικώς, υπενθύμισε τα όσα έχουν γίνει στην πόλη από τον Δήμο και τους τρικαλινούς για τους πρόσφυγες. Και τόνισε: «Τα Τρίκαλα σκέφτονται διαφορετικά και δρουν διαφορετικά», επισημαίνοντας τη φιλοξενία ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Ευχαρίστησε, δε, την e-trikala για τη συνεργασία και τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντάς τη ως «δυνατό εργαλείο».

Ο κ. Λεκλέρκ, επισκεπτόμενος ξανά τα Τρίκαλα, τόνισε ότι είναι χαρούμενος που η πόλη των Τρικάλων είναι η πρώτη που συμμετέχει στη Θεσσαλία στο πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα και εύχεται ότι θα την ακολουθήσουν και άλλες πόλεις της Θεσσαλίας. Τα Τρίκαλα είναι η πέμπτη περιοχή στην Ελλάδα, μετά την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λιβαδειά και την Κρήτη, όπου υλοποιείται το πρόγραμμα στέγασης της Υ.Α. σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σκοπός είναι σταδιακά να συμβάλει στο να κλείσουν οι χώροι φιλοξενίας προσφύγων, όπως αυτός στα Τρίκαλα, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να μπορέσουν να ζήσουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας και κανονικότητας στη χώρα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της e-trikala αναφέρθηκε στην προσφορά της αναπτυξιακής εταιρείας στους πρόσφυγες απότο πρώτο βράδυ έλευσής τους στα Τρίκαλα πριν ενάμισι σχεδόν χρόνο, με δράσεις, όπως δωρεάν ίντερνετ, skype room, δίγλωσση εφημερίδα κ.α. Αυτή η τεχνογνωσία που οδήγησε και στη σημερινή υπογραφή για την υλοποίηση του προγράμματος στέγασης αιτούντων άσυλο με τις υποστηρικτικές του υπηρεσίες. Όπως επεσήμανε ο κ. Κωτούλας, η διαχείριση του προγράμματος με περίοδο υλοποίησης μέχρι τα τέλη του 2017 και προϋπολογισμό περίπου 600.000 ευρώ, θα αποφέρει  έσοδα σε ιδιοκτήτες σπιτιών και στην τοπική αγορά, είτε για τρόφιμα είτε για αγορά υλικών για τα σπίτια. Τόνισε επίσης, ότι οι τρικαλινοί έδειξαν ξανά το πρόσωπο του Ξένιου Δία, με τους 20 πρώτους ιδιόκτητες που παραχωρούν τα σπίτια τους για ενοικίαση και τη δεύτερη φάση να αφορά σε έλεγχο των οικιών των υπόλοιπων αιτούντων. Ευχαρίστησε, δε, ιδιαιτέρως την Υ.Α. και το Δήμο Τρικκαίων, αλλά και, κυρίως τους συνεργάτες του στην e-trikala για ένα ακόμη πρωτοπόρο εγχείρημα που υλοποιούν.

Ο κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος, υπεύθυνος των σχέσεων της Ύπατης Αρμοστείας με τις Αρχές, μίλησε με πολύ θετικά λόγια για το πρόγραμμα και την πορεία του από το 2016 μέχρι σήμερα. Μέσα από την πορεία αυτή,  χάρη στην εμπειρία και τη μεθοδικότητα που αναπτύχθηκε, δίνεται πλέον έμφαση στη συνεργασία με δήμους, οι οποίοι είναι οι καταλληλότεροι να διασφαλίσουν ομαλές συνθήκες συμβίωσης και προοπτικές ένταξης για τους πρόσφυγες στα όρια των αρμοδιοτήτων τους.

Στο σημείο αυτό, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, σημείωσε ότι η αγωνία του Δήμου είναι «η επόμενη ημέρα», μετά το τέλος του 2018 και τη λήξη του προγράμματος, προκειμένου να βρεθεί τρόπος ενίσχυσης και στήριξης  των δομών, για όσους πρόσφυγες τυχόν παραμείνουν.

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης, εκ μέρους της Υ.Α. η Ελισσάβετ Ναζλή (τομέας διαχείρισης προγραμμάτων) και από το Γραφείο της Υ.Α. στην κεντρική Ελλάδα οι Κώστας Παπαθανασίου, Maha Kashoor, Yoko Matsumoto και Παναγιώτα Γιαννοπούλου, οι αντιδήμαρχοι κ. Γούλας και Ψύχος, η αντιπρόεδρος του Μουσείου Τσιτσάνη κ. Βασιλένα Μητσιάδη και στελέχη της e-trikala με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Οδ. Ράπτη.

Tags:

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!